GY.I.K

 
A GY.I.K (gyakran ismételt kérdések) menüpont a nyelvstúdió működésével, képzési rendszerével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre próbál minnél pontosabb és kielégítőbb választ adni. Ha kérdéseidre itt nem találsz választ, természetesen felteheted azokat!

Küldj nekünk email-t vagy érdeklődj telefonon.


Mit jelent a HAVI BÉRLET rendszer? >>

Mi történik abban az esetben ha a diák betegség vagy más ok folytán hiányzik az óráról,
visszajár az óra díja? >>


Mit jelent az hogy kommunikatív nyelvoktatás? >>

A tanfolyam árában benne van a tankönyvek ára? >>

Hol lesznek az órák? >>

A rendszeres kurzuslátogatás elegendő céljaim eléréséhez? >>

Hogyan tanuljak szavakat? >>

Milyen hosszú egy óra és hányszor találkozunk egy héten? >>

Miért jó óvodás korban elkezdeni tanulni az angol nyelvet? Nem túl korai még? >>

Ha a nyelvstudióba jár a gyerekem akkor garantáltan ötös lesz az iskolában? >>

Az órákon tanköny szerint haladunk? >>

Milyen nyelvvizsgák vannak, honnan tudom hogy én milyen szinten vagyok? >>

A gyermekem már tanul angolt az általános iskolában érdemes még önökhöz is járnia? >>

Miért ajánlott még a nagyon pici gyermekeknek is idegen nyelvet tanulni? >>

Szükséges-e annak a gyermeknek idegen nyelvet tanulnia, aki még a saját anyanyelvén sem beszél sokat? >>

Nem követelünk túl sokat a gyermektől, hogy ilyen korai évben tanuljon másik nyelvet? >>

Mi van akkor ha óvodás korú gyermekem nem szeretne angol órára járni, erőltessem? >>

Az óvodás és a kisiskoláskorú gyermek képes a legkönnyebben tanulni? >>

A gyerekeket nehéz rávenni a tanulásra, ez ti hogyan éritek el? >>

Ha én, mint szülő nem beszélek angolul, hogyan tudom ellenőrizni hogy a gyermekem
lelkiismeretesen készül e? >>


Írásban jó vagyok, de amikor meg kell szólalnom mindig elbizonytalanodom? Miért? >>

Miért jó hogy tanév jellegű kurzusok vannak? >>

Abba lehet hagyni a tanfolyamot bármikor? >>

Létezik-e nyelvérzék, nyelvtehetség? >>

Milyen személyiségtulajdonságok szükségesek a hatékony nyelvtanuláshoz? >>

Minden ember gond nélkül megtanulja az anyanyelvét. A nyelvoktatási módszerek hibája-e, hogy az idegen nyelvek tanulása sokkal nehezebben megy? >>

Másképp tanuljam-e a nyelvet, ha csak kommunikálni szeretnék, nincs szükségem
nyelvvizsga-bizonyítványra? >>


Érdemes-e idegennyelvi környezetben tanulni? >>

Van-e értelme az intenzív nyelvtanulásnak? >>

Többször belevágtam már a nyelvtanulásba. Mi lehet az oka, hogy sohasem jutok a végére? >>

Csoportban érdemes-e tanulni vagy egyénileg? >>

Elfoglalt vagyok, szétszórt és nem túl szorgalmas. Érdemes-e nyelvet tanulnom? >>

Mit szükséges feltétlenül nyelvtanártól tanulni és mely területeken lehet növelni az otthoni tanulásra fordított hányadot (ezáltal csökkenteni a nyelvtanulás költség-igényét)? >>Mit jelent a HAVI BÉRLET rendszer?

A havi bérletrendszer egyfajta könnyebbség a családok számára, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen egyben több hónapokat előre kifizetni. A Speakers Corner nyelvstúdióban minden hónap 10.-ig kell az adott hónap tandíját befizetni.

 

Mi történik abban az esetben ha a diák betegség vagy más ok folytán hiányzik az óráról, visszajár az óra díja?

Betegség esetén a tanuló egy másik csoport óráján részt vehet és bepótolhatja a hiányzását, emailben vagy személyesen plusszban megkapja az órán elhangzottakat, illetve házi feladatát külön ellenőrizzük és átbeszéljük egy előre lefixált időpontban. Pénzt nem áll módunkban visszatéríteni.


Mit jelent az hogy kommunikatív nyelvoktatás?

A kommunikativ nyelvoktatás lényege az, hogy egészen kezdő szinttől teljes mértékben angol nyelven zajlódnak az órák. Szótanulás helyett kifejezéseket, hosszabb mondatokat kell elsajátitani, amelyeket szituációs gyakorlatokban, játékokban gyakorlunk az órán.


A tanfolyam árában benne van a tankönyvek ára?

Nem. A tankönyvek ára nincs benne a tanfolyam árába, de azok nyelvstudiónkban beszerezhetőek. A tankönyvi csomagokon kivül számos, az oktatást kiegészítő és a hatékonyabb tanulást elősegítő segédanyag áll a hallgatók rendelkezésére, melyeket térítésmentesen vehetnek igénybe.
Tehát a hallgatók számára a kurzusok elvégzése, a tandíj és a tankönyvek költségén kívül egyébb költséggel nem jár.


Hol lesznek az órák?

Az órák a Speakers Corner Nyelvstúdióban a kapcsolat menüpontban feltüntetett helyszínen lesznek a XX.-ik és a XXIII.-ik kerület határán, mely a környező kerületekből is könnyedén 15 perc alatt megközelíthető autóval
Tömegközlekedési információkat is a kapcsolat menüpont alatt találhat.

 

A rendszeres kurzuslátogatás elegendő céljaim eléréséhez?

A rendszeres óralátogatás csupán az alapja a nyelvtanulásnak, ezt  minden kedves tanulónak tudni kell. Ahhoz, hogy valaki sikeresen elsajátítsa az angol nyelvet, bizony időt és energiát kell belefektetnie, mely bizony otthoni ismétléssel, és háifeladat írással jár. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban az a cél, hogy a kommunikatív nyelvoktatással megszerettessük diákjainkkal a nyelvtanulást és könnyebbé tegyük számukra az otthoni felkészülést is.


Hogyan tanuljak szavakat?

A szótanulás egy sarkalatos kérdés. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban a szavakat kifejezésekkel, teljes mondatokkal tanítjuk amelyeket mindenféle kommunikatív feladatokkal, szituációs gyakorlatokkal, játékokkal gyakoroltatunk. Otthoni felkészüléskor érdemes a tankönyvből már az órán feldolgozott  szövegeket többször elolvasni és hangosan gyakorolni, illetve minél többször cd-ről meghallgatni. Gyerekeknél érdememes képekkel párosítani a szavakat, kifejezéseket, ez egy nagyon jó technika arra, hogy gyorsan, könnyedén megjegyezzék.

  

Milyen hosszú egy óra és hányszor találkozunk egy héten?

Csoport, és életkor függő, hogy milyen hosszú egy tanóra itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban. Lehetőség van heti 2X60 percben illetve heti 2X90 percben jönni.

 

Miért jó óvodás korban elkezdeni tanulni az angol nyelvet?
Nem túl korai még?

Hangsúlyozottan nem korai, kifejezetten hasznos dolog már óvodás korban elkezdeni az angol nyelvvel való ismerkedést.
Természetesen nem az a cél, hogy pici gyerekek középfokú nyelvvizsga szintre érjenek mire iskolába mennek, hanem hogy játékosan megismerkedjenek az angol nyelvvel. Ne legyen számukra idegen, a cél az, hogy természetessé váljon számukra az angol nyelvi közeg. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek akik már óvodás korban elkezdték tanulni a nyelvet, sokkal szebb kiejtéssel, könnyedebben és hamarabb sajátították el a nyelvet. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban
már 3 éves kortól heti 2X60 percben járnak a gyerekek. Az órák teljes mértékben angol nyelven zajlódnak. Már ilyen korban is van a kis diákoknak tankönyvük amelyekben minden órán újabb rövid történettel és dalocskával ismerkednek meg, továbbá készségfejlesztő feladatokat végzünk. Minden nagyobb ünnepre előadással készülünk, hogy bemutathassuk a szülőknek hogy mennyi mindent tanultunk már. A tanórán belül rengeteg impulzus éri a gyerekeket, gyakran cserélődnek a feladatok, és helyszínek a foglalkozáson belül, ezáltal nincs idejük megunni azokat.


Ha a nyelvstudióba jár a gyerekem akkor garantáltan ötös lesz az iskolában?

Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy a Speakers Corner Nyelvstúdió nem az iskolai tananyagot oktatja a gyerekeknek. A mi tanmenetünk a kommunikatív nyelvoktatás mentén halad, ezek a nyelvtanfolyamok nem korrepetálások hanem plusz foglalkozások, melyekre készülni kell az iskolai angol órán kívül is. Természetesen aki becsületesen készül, és részt vesz a nyelvsúdió foglakozásain, garantáltan komoly haladást tud elérni, de ez nem ment fel egy diákot sem az iskolai házifeladatok és dolgozatírások alól.

 

Az órákon tanköny szerint haladunk?

Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban a legújabb kommunikatív nyelvoktatást elősegítő tankönyvekből tanulunk. A tankönyv egy támpont, ami mentén haladunk, de a teljes nyelvi foglalkozás nem csupán könyvből tanulásból áll, hanem mindenféle szituációs gyakorlatok, kommunikatív feladatok, társasjátékok szinesítik. A plusz munkafüzet pedig az otthoni felkészülést segíti.


Milyen nyelvvizsgák vannak, honnan tudom hogy én milyen szinten vagyok?

Magyarországon már egyre több akreditált nyelvvizsga központ létezik Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban vállalunk minden típusú nyelvvizsgára való felkészítést. Ingyenes szintfelmérőnkkel könnyen ki deríthető,a nyelvtudás jelenlegi szintje.

 

A gyermekem már tanul angolt az általános iskolában érdemes még önökhöz is járnia?

Mindenféleképpen igen. Az iskolai osztályok létszáma magas (25-30 gyermek), ennek következtében rendkívül nehéz az iskolai tanítónak intenzív időt szánnia egyenként minden tanulóra, ebből kifolyólag sajnos tendencia, hogy az iskolai nyelvi foglalkozások, nem angol nyelven zajlódnak, nincs idő szituációs gyakorlatokra, kommunikatív feladatokra, amelyek a gyerekeket beszélni tanítják meg. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban a kommunikatív nyelvoktatáson van a hangsúly, a cél az, hogy a diákok megtanuljanak beszélni, és az angol nyelvtant is úgy elsajátítani, hogy érzésből menjen, nem pedig görcsösen, állandóan gondolkodva.


Miért ajánlott még a nagyon pici gyermekeknek is idegen nyelvet tanulni?

Minél fiatalabb a gyermek, annál könnyebben képes elsajátítani természetes úton a második nyelvet. A kiejtést és a nyelvtant ösztönösen teszik magukévá. Az idegen nyelv többé már nem idegen nyelvként hangzik számukra; a különbség idegen és anyanyelv között minimálisan érzékelhető.

 

Szükséges-e annak a gyermeknek idegen nyelvet tanulnia, aki még a saját anyanyelvén sem beszél sokat?

Igen. A két nyelven felnövő totyogó egyformán érti és beszéli mindkét nyelvet. Az anyanyelvén történő nyelvi fejlődést nem akadályozza a második nyelv tanulása. Pontosan az ellenkezője igaz. A második nyelv tanulása a teljes nyelvszerkezet tudatosságát is fejleszti. Ez csak később látszik beigazolódni, az iskolában, amikor ezek a gyermekek sokkal jobban értik számos különböző nyelv nyelvtani szerkezetét.


Nem követelünk túl sokat a gyermektől, hogy ilyen korai évben tanuljon másik nyelvet?

Egyáltalán nem. Tanóráink változatosak, gyermekorientáltak és serkentően hatnak. A gyermek kényszer nélkül sok örömben részesül nyelvtanulás közben. A kisgyermekek valódi zsenik, főleg a nyelvtanulás területén. Fel tudják fogni a különböző nyelvdialektusokat, még ha az nekünk nagyon egzotikusnak hangzik is. Vajon ki az, aki el próbálná magyarázni egy kisbabának, hogy pl. a magyar nyelv ugyanolyan idegen nyelv, mint az angol? Ők nem állnak meg gondolkodni a nyelvtani szabályokon és a szavakon, hanem erőfeszítés nélkül, természetesen tanulnak! Nagyon fontos kedves szülők, hogy a gyerekek ne érezzék kényszernek a nyelvtanulást, nem szabad úgymond ráerőltetni, folyamatosan kikérdezni, egyszóval kötelezővé tenni semmit. Ebben a korban az a szép, hogy a gyerkőcök amit szeretnek azt szívesen csinálják, ettől tudnak rengeteg mindent gyorsan megtanulni.


Mi van akkor ha óvodás korú gyermekem nem szeretne angol órára járni, erőltessem?

Semmiképpen nem szabad erőltetni! Minden gyermek más, van aki előbb ,van aki később érik meg arra, hogy óvoda mellett plusz foglalkozáson vegyen részt. Óvodás korban a hangsúly azon van, hogy külön angol nyelven zajlódó készségfejlesztő foglalkozásokon keresztül megismertessük és megszerettessük a gyerkőcökkel a nyelvet.

 

Az óvodás és a kisiskoláskorú gyermek képes a legkönnyebben tanulni?

Az első 6 év a legfontosabb a gyermek fejlődése szempontjából, mert ez az a kor, amikor az agy a leggyorsabban érik, megalkotván a legfontosabb összeköttetést minden egyes agysejttel. Ez a legjobb időszak a második nyelv elsajátításához, akcentus nélkül és éppen olyan egyszerűen képes rá, mint saját anyanyelvén. Gyermeke teljes gátlás nélkül, kíváncsiságát megőrizvén tanulhatja a nyelvet. Bizonyított tény, hogy a gyermekfejlődést pozitívan befolyásolja az ebben a korban történő második nyelv elsajátítása.
6-10 év közötti időszakban is könnyű második nyelvet tanulni, mert a képesség még megvan. Azonban, amint eléri a gyermek a pubertás kort, körülbelül a 11. életévét, ez az adottsága megszűnik. Ha ebben a korban kezdenek második nyelvet tanulni, több kemény munkát és koncentrációt követel, nehezebb teljesíteni, többen akár fel is adják a nyelvtanulást.


A gyerekeket nehéz rávenni a tanulásra, ez ti hogyan éritek el?

A cél itt a Speakers Corner nyelvstúdióban, hogy megszerettessük diákjainkkal a nyelvet. Az által, hogy játékosan, vidám hangulatban tanulunk, a gyerekek nem érzik tehernek a plusz foglalkozásokat.


Ha én, mint szülő nem beszélek angolul, hogyan tudom ellenőrizni hogy a gyermekem lelkiismeretesen készül e?

Itt az idő, hogy a kedves szülők is bekapcsolódjanak a nyelvtanulásba. Nagyon hasznos és játékos elfoglaltság lehet, ha a gyerekek beszámolnak az angol órán tanult újdonságokról, amiket játékos formában a szülőknek meg tudnak tanítani.


Írásban jó vagyok, de amikor meg kell szólalnom mindig elbizonytalanodom? Miért?

Az eltérő nyelv-felépítésből adódóan a magyar anyanyelvű tanulók számára idegen, nehezen megszokható az angol nyelv kötött szórendje, elöljárós, segédigés szerkezete. Sokszor az angolul jól beszélő magyaroknak is komoly erőfeszítésébe kerül, hogy ne magyarosan gondolkodjanak mondanivalójuk kifejezésekor. A magyar nyelvben kevés az angolhoz hasonló nyelvtani szerkezet, nincs olyan képzési rutinunk, mint ami más anyanyelvű angoltanulóknak a két nyelv hasonlósága miatt, mindennapi beszédrutinjuk által adott.
Ezért fontos hogy angol nyelven rizsázzunk az órán!!! A magyar nyelv alapvetően hangzás utáni írásmódot alkalmaz, az angol nyelvben ellenben rengeteg kivétellel tarkított bonyolult szabályrendszer szerint tudjuk csak meghatározni a helyes kiejtést. Emiatt félünk megszólalni, nehezen szerezzük meg a kiejtési rutint, jártasságot. Ezért kell sokat beszélni és sok angolt hallgatni. A kommunikativ nyelvoktatás módszertana kiváló eszköz erre. Elősegíti, hogy érezzük, nem hiába tanulunk, jó tempóban haladunk, meg tudunk szólalni angol nyelven.
Fontos hangsúlyoznom, hogy a nyelvtanuláshoz bizony türelem, idő és energiabefektetés kell. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy folyamat, nem szabad görcsölni azért, mert nem megy egyből folyékonyan a beszéd. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban az által, hogy az angol órák teljes mértékben angol nyelven zajlódnak, a diákok rákényszerülnek, hogy használják a már tanultakat, ezáltal egyre magabiztosabbá válnak.

 

Miért jó hogy tanév jellegű kurzusok vannak?

Egy rövid, 40 órás nyelvtanfolyammal nem lehet hatalmas fejlődést elérni. Egy teljes éves kurzus már jelentős idő ahhoz, hogy kézzelfogható eredményt lehessen elérni a nyelvtanulásban. Itt a Speakers Corner Nyelvstúdióban minden korosztály számára egész éves kurzusokat ajánlunk.


Abba lehet hagyni a tanfolyamot bármikor?

Természetesen nem kötelezünk senkit arra, hogy végig csináljon egy egész évet, a havi fizetési rendszer lehetővé teszi, hogy bármikor a diák abbahagyhassa a tanfolyamot, persze nem bizonyul bölcs döntésnek valamit elkezdeni, és félúton abbahagyni. Nagyon fontos mindenki számára, hogyha nyelvtanulásra adja a fejét, akkor számoljon azzal, hogy ez bizony rendszerességgel, idő, energia és pénzbefektetéssel jár, viszont a végén ha valaki becsületesen tanul, sikeresen elsajátíthatja a nyelvet.

 

Létezik-e nyelvérzék, nyelvtehetség?

Nyelvtanulásra mindenki képes és alkalmas. A nyelvtehetség tehát leginkább egy adott módszer iránti fogékonyság. Mindenki lehet nyelvtehetség, ha megtalálja az önmaga számára alkalmas módszert, nyelviskolát.
Ha nincsenek sikerei a hagyományos, nagy létszámú csoportokban, válassza a kiscsoportos oktatást!


Milyen személyiségtulajdonságok szükségesek a hatékony nyelvtanuláshoz?

Bármilyen személyiség számára kialakítható a megfelelő nyelvtanulási módszer. Néhány olyan tulajdonság, amely átlagos körülmények között könnyebbé teszi a nyelvtanulást

Kitartás

Egy nyelv meghatározott szinten történő elsajátítása többszáz órai erőfeszítés eredménye. Egy-egy anyagrész megtanulása nehézséget okozhat.
Ez ne szegje kedvét! Vegye észre a részeredményeket! Figyelje meg, hogy egyre több gondolatát képes elmondani idegen nyelven!

Szorgalom

Az órai munka hatékonyságát növeli a kellő mértékű otthoni tanulás. Ha az otthoni gyakorlással felkészül a következő órára, sikeres lesz a csoportban, könnyen és gyorsan jut előre az ismeretszerzésben.

Rendszeresség

Egy adott nyelv elsajátítása az ismeretek egymásra épített rendszerének kialakítása. A legtöbb új ismeret hatékony befogadásához szükséges az azt megalapozó előzetes ismeretek megléte.
Ha az órák egy részén a tanuló nincs jelen, tudása hiányos lesz. Ha az otthoni felkészülést mulasztja el, az órán az új ismeretek befogadása nem lesz elég hatékony. Szervezze mindennapi tevékenységét úgy, hogy maradjon ideje a rendkívüli, előre nem várt eseményekre!
Így nem a nyelvtanulástól kell majd elvennie az időt a hirtelen támadt elfoglaltságok miatt.
Nyelvóra előtt és után tervezzen be némi ´üres időt´! Így napi programja elhúzódása esetén is időben ér a nyelviskolába.

Széles érdeklődési kör

A nyelvtanulás olvasmányok megértésén és elemzésén, témakörök feldolgozásán, aktualitások megbeszélésén alapul. Ha egyébként is érdekli az adott ismeret, könnyebben jegyzi meg a szókincset, a nyelvtani összefüggéseket. Új témakör tanulása előtt tájékozódjon anyanyelvén az adott ismeretterületről! Segítse a csoport munkáját érdekességek, kiegészítő ismeretek összegyűjtésével!

Motiváció

Kényszerből nem jó nyelvet tanulni! Keresse meg azt a célt, ami kellően csábítóvá teszi a nyelvtudást! Keressen olyan nyelviskolát, ahol önmagában is élvezetes tevékenység a tanulás, ahol jól érzi magát az órákon!


Minden ember gond nélkül megtanulja az anyanyelvét.
A nyelvoktatási módszerek hibája-e, hogy az idegen nyelvek tanulása sokkal nehezebben megy?

Senki nem tanulja meg sem gond nélkül, sem gyorsan anyanyelvét. Valójában az idegen nyelv tanulása sokszor hatékonyabb! A kisgyermek évekig tanulja az anyanyelvét úgy, hogy a környezetével való kommunikáció a legfőbb törekvése. Rengeteg hibát követ el, számos buktatót kell leküzdenie. Mindez sokezer órás folyamat...
A gyermek kommunikációs kényszert érez, ez motiválja a non-stop anyanyelv tanulásra. (Ez az az ok, amely miatt sok tanuló számára kedvező az anyanyelvi környezetben való nyelvtanulás.)
Ez az erős késztetés pótolható a lelkes, vidám, stresszmentes csoportokban szívesen végzett tevékenységgel, a siker okozta öröm motiváló érzésével.

Ha Ön szívesen és sokat olvassa a legkülönbözőbb érdeklődési területek aktualitásait, ha szereti az irodalmat, egy új világot nyit meg már az alapszintű nyelvismeret is. Ön gyorsabban és pontosabban tanulhatja meg az angolt, mint egykor az anyanyelvét!Másképp tanuljam-e a nyelvet, ha csak kommunikálni szeretnék, nincs szükségem nyelvvizsga-bizonyítványra?

Az alapos nyelvtudás mindig jól jön. Ennek ellenére egy közeli külföldi út vagy egy külországban elvállalt munkavégzés indokolhatja a gyors, kevésbé alapos nyelvtanulást. Léteznek erre kidolgozott módszerek. Tapasztalataink szerint nagyon rövid idő alatt elsajátítható egy alap-nyelvtudás, egy viszonylag nagy szókincs. Ez lehetővé teszi a legszükségesebb kommunikációt az idegen nyelvű környezetben.

 

Érdemes-e idegennyelvi környezetben tanulni?

Bizonyos személyiségtulajdonságok és körülmények esetén hasznos az anyanyelvi környezetben elvégzett nyelvtanfolyam. Ha a tanulónak sok a kommunikációs lehetősége ebben a környezetben, segítség lehet a kommunikációs kényszer, valamint a megszerzett tudás azonnali felhasználásának sikerélménye.
Ha így tanul nyelvet, figyeljen a pontos nyelvhasználatra, menjen utána azoknak az ismereteknek is, amelyeknek nem veszi azonnal hasznát.  Hasznos az ilyen tanulási mód után egy nyelvtani rendszerező kurzus elvégzése.

ugrás a lap tetejére

Van-e értelme az intenzív nyelvtanulásnak?

 Az intenzív nyelvtanulás igen hasznos. Kezdőként hamar eljut egy olyan szintre, amely már lehetővé teszi a kommunikációt. Amikor valaki intenzíven tanul, szabadidejét céltudatosan erre a tevékenységre fordítja. Nem maradék-időt használ fel, elegendő idő jut az elmélyülésre. Ha az Ön időbeosztása nem teszi lehetővé az állandó intenzív tanulást, időnként ´hajtson rá´ a nyelvtanulásra! Meg fog lepődni, milyen könnyen és gyorsan halad majd előre!


Többször belevágtam már a nyelvtanulásba. Mi lehet az oka, hogy sohasem jutok a végére?

Ezt a kérdést általában a ´nagy´ nyelviskolák ´olcsón´ meghirdetett tanfolyamain kudarcot vallott érdeklődőktől halljuk. A hiba a nyelvtanító intézményben van elsősorban. Minden tanuló egyéni nyelvtanulási módszertan alapján tud a leghatékonyabban elsajátítani egy nyelvet.
Próbáljon meg kis csoportban vagy magánórán tanulni! Jó tanár és jó módszer esetén biztos lehet a sikerben.

 

Csoportban érdemes-e tanulni vagy egyénileg?

Ez elsősorban az Ön személyiségétől és pénztárcájától függ.
Magánóra esetén a tanár csak Önre figyel, azonnal javítani tudja a hibákat, nem kell több személyhez igazítani az óratervet. Ugyanakkor kevesebb az alkalom a játékra, továbbá egy jó csoport sokszor jelentős húzóerővel rendelkezik. A résztvevők tanulnak egymás hibáiból, egy jó közösségben öröm nyelvet tanulni.
Ha Ön magántanuló, kommunikációja egy személyre (a tanárra) korlátozódik. Nem találkozik azzal a kényszerrel, hogy "idegen" embrek előtt közölje mondanivalóját. Így előfordulhat, hogy egy valós kommunikációs helyzetben komoly nyelvtudása dacára nem mer megszólalni. A magánórák költsége lényegesen nagyobb. Azonos ismeretszintre költségesebb eljutni egyénileg, mint csoportban. Döntsön bárhogy, megfelelő módszert alkalmazó felkészült tanárt, megbízható nyelviskolát válasszon.


Elfoglalt vagyok, szétszórt és nem túl szorgalmas. Érdemes-e nyelvet tanulnom?

Természetesen érdemes nyelvet tanulnia. Az Ön esetében azonban más tanulási stratégia célravezető.
Olyan képzést válasszon, amely jól körülhatárolt ismereteket ad át, amely nem tanfolyami szintek egymásra épülő rendszere. Készüljön fel arra, hogy Önnek az átlagosnál többe fog kerülni a nyelvtanulás, ha időbeosztása nem teszi lehetővé az otthoni gyakorlást. Ilyenkor minden ismeretet a tanórákon kell elsajátítania, ami növeli a tanulási költségeket.
Azonban úgy gondoljuk, hogy a mi feladatunk is, hogy a tanulóinkat minél motiváltabbá tegyük. Legyen a nyelvtanulás inkább öröm, mint kényszer. Ha a tanuló szívesen tölti el az idejét az angol tanulásával, akkor anélkül tud majd több energiát belefektetni, hogy azt magára erőszakolná.
Legtöbb tanulónk, még ha kevés idővel rendelkezett is, a tanulásban elért sikerélmények után már várta az angol órákat és szívesen áldozta rá értékes szabadidejét. Fontolja meg az intenzív nyelvtanulás lehetőségét!


Mit szükséges feltétlenül nyelvtanártól tanulni és mely területeken lehet növelni az otthoni tanulásra fordított hányadot (ezáltal csökkenteni a nyelvtanulás költség-igényét)?

Az angol nyelv esetén a kiejtést és egyes nyelvtani részeket feltétlenül nyelvtanártól érdemes tanulni. Tudása ellenőrzését szintén hasznos szakemberre bízni. Ha nincs angol anyanyelvű ismerőse, önálló tanulás mellett kevés lesz a kommunikációs gyakorlata, tapasztalata. Ilyenkor szintén érdemes ezt nyelvórán gyarapítania.